CC De Beuk

Geschiedenis van de zaal en kapel (Torhoutstraat 9 te Kortemark)

Van de Gildezaal, naar de Gudrunzaal om te eindigen in CC DE Beuk

CC De Beuk

 

1908 Pastertje Blancke, 74 jaar, wordt benoemd te Kortemark. Pastoor Blancke (1849-1934) was priester-dichter en heel Vlaams gezind. Hij komt van Wijtschate naar zijn nieuwe parochie te voet (ongeveer 30 km) met alleen zijn hond en zijn brevier mee.
1910 Hij koopt een stuk grond in de Torhoutstraat en laat er een kapel en zaal bouwen o.l.v. bouwmeester Thiery Nolf van Torhout. De zaal is heel modern voor die tijd en krijgt de naam Gildezaal (Den Tap in de volksmond, omdat achteraan in de zaal de toog stond). Wellicht had de bouw van de zaal te maken met Jozef Demeester (de grote toneelfiguur van Kortemark). De toneelgroep Kunst en Vreugd, ontstaan rond 1875 uit de muziekvereniging, speelt niet langer in de school van de Handzamestraat, maar komt naar de zaal in 1911 en verandert zijn naam in Hooger Op.
1917 De zaal wordt verwoest tijdens de oorlog, evenals de kerk. De kapel doet nu dienst als noodkerk
1920 De zaal wordt heropgebouwd. Hoger Op boekt heel was successen in Vlaanderen
1927 Er komt elektriciteit in de zaal
1950 Modernisering door pastoor Veys. Er komt een helling in de zaal en vast stoelen. De toog verhuist naar de familiezaal (Is de tussenvloer er toen gekomen ?). Nieuwe naam : Gudrunzaal (naar een toneelstuk van Rodenbach). De kapel wordt nu gebruikt: bovenste gedeelte voor vergaderingen en bar en het onderste gedeelte als patronaat voor de jeugd
1951 Edelweiss ontstaat en neemt te veel spelers van Hoger Op over
1960 Edelweiss stopt en er wordt een comité opgericht om gezelschappen uit te nodigen in de zaal te spelen
1964 Alle activiteiten vallen stil. De zaal en kapel geraken stilaan in verval. In het koor van de kapel vindt de bibliotheek een voorlopig onderkomen. Later dient het als repetitielokaal van het jeugdmuziek.
1967 Het nieuwe Gudruncomité ontstaat en herstelt de zaal. De kleedkamers worden gebouwd in samenwerking met Kind en Gezin. De volledige uitbating gebeurt nu door Gudrun.
1998 Het Gudruncomité is op zoek naar sponsors voor de vernieuwing van de stoelen. Het gemeentebestuur sluit een huurpacht af met de dekenij en verbouwt de Gudrunzaal en de familiezaal in de huidige staat. De naam verandert in CC De Beuk (geklasseerde beuken bij de buren – de beuk van een kerk) omdat het gemeentebestuur vindt dat de zaal niet de naam van een vereniging kan hebben